09/Απρ/22
Δεν κάνουμε πια σεξ. Γιατί;

Δεν κάνουμε πια σεξ. Γιατί;

Ναι; Όχι; Ίσως; Το κάθε άτομο είναι διαφορετικό, οπότε μπορεί για κάποια από εμάς να είναι σημαντικό (έως και πάρα πολύ), ενώ για κάποια άλλα καθόλου. Στο κάτω κάτω της γραφής, εξαρτάται από τις προσωπικές απόψεις και βιώματα, τις ορέξεις και τις διαθέσεις του σώματος και τη φύση της εκάστοτε σχέσης. Επομένως, όχι, το σεξ δεν είναι απαραίτητο, per se.

Πολλά άτομα έχουν ευτυχισμένες, υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις χωρίς να κάνουν σεξ με τις/τους συντρόφους τους. Ή κάνοντας σεξ μια στο τόσο. Μπορεί να είναι η χαμηλή λίμπιντο, μια κατάσταση υγείας, το γεγονός ότι θες να νιώσεις την συντροφικότητα περισσότερο από το να κάνεις σεξ. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση δεν είναι υγιής. Ούτε ότι ο/η σύντροφος δεν νοιάζεται και δεν σε αγαπάει.

Η σεξουαλικότητα είναι φάσμα. Όπως και το φύλο. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στα συναισθήματα για το σεξ και τη δυνατότητά μας για σεξουαλική έλξη, ώστε το κάθε άτομο έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του σεξ.

Και μαντέψτε; Καμία προσέγγιση δεν είναι λάθος. Φυσικά, το σεξ σε μακροχρόνιες σχέσεις είθισται να αλλάζει σε συχνότητα και ποιότητα. Άλλωστε, υπάρχουν αμέτρητες σεξουαλικότητες, όσες είναι και τα άτομα πάνω στον πλανήτη.

Ας μην βιαστούμε να αγιοποιήσουμε ή να δαιμονοποιήσουμε τη μία ή την άλλη κατάσταση.

Συχνά δεν υπάρχει μια άμεση αιτία που να οδηγεί σε σχέσεις χωρίς σεξ, αλλά μάλλον ένας συνδυασμός παραγόντων που συμβάλλουν στο πώς μια σχέση γίνεται σιγά σιγά χωρίς σεξ με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθούν μερικοί συνήθεις ύποπτοι παράγοντες που συμβάλλουν στο sex…less situationship, σύμφωνα με τον Brown-James και τη σεξοθεραπεύτρια Vanessa Marin, LMFT.

Οι πιθανές αιτίες:

Κανένα από τα δύο (ή και περισσότερα άτομα) δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το σεξ
Η πολλή δουλειά -που βάζει το σεξ πιο χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες
Η παραμέληση της οικειότητας με την/τον/τους συντρόφους, αλλά και της ευχαρίστησης γενικότερα
Μια σύγκρουση στη σχέση που δημιουργεί αποσύνδεση
Προβλήματα υγείας (π.χ. σεξουαλικός πόνος, δυσλειτουργία, αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση κ.λπ.)
Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι είναι asexual
Ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν βιώσει σεξουαλικό τραύμα, καθιστώντας το σεξ πιο δύσκολο ή λιγότερο ελκυστικό
Αναντιστοιχία λίμπιντο ή άλλες μορφές ασυμφωνίας επιθυμίας

Σημαντική αιτία που συχνά παραγνωρίζεται:

Μην κατηγορείτε τις γυναίκες αν έχουν χαμηλή λίμπιντο. Η πατριαρχία σε εξουθενώνει. Οι σεξουαλικές σπίθες σβήνουν αν δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση στις δουλειές του σπιτιού. Με όλη την έξτρα απλήρωτη δουλειά που αναλαμβάνουν οι γυναίκες εντός του σπιτιού, που να βρουν μετά την ενέργεια για σεξ; Ναι, ακόμη και η συναισθηματική εργασία για μια σχέση λαμβάνεται υπόψη. Και μάλιστα σοβαρά. Το αποδεικνύει η ακόλουθη έρευνα:

Ερευνητές κι ερευνήτριες σεξουαλικότητας από το Πανεπιστήμιο Swinburne στην Αυστραλία διερεύνησαν πώς το ψυχικό φορτίο επηρεάζει τις ρομαντικές/σεξουαλικές σχέσεις. Επικεντρώθηκαν στη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία και βρήκαν ότι η «χαμηλή επιθυμία» για σεξ επηρεάζει περισσότερο από το 50% των γυναικών και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research, δείχνει ότι οι γυναίκες σε ισότιμες σχέσεις (όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού και το ψυχικό φορτίο) είναι πιο ικανοποιημένες με τις σχέσεις τους και, με τη σειρά τους, αισθάνονται περισσότερη σεξουαλική επιθυμία από εκείνες που έχουν άνισες σχέσεις. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι μια απάντηση στη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία των γυναικών θα μπορούσε να είναι η αντιμετώπιση του όγκου της εργασίας που πρέπει να αναλάβουν οι γυναίκες στις σχέσεις τους.

Επομένως, βάλτε το καλά στο μυαλό σας, η ανισότητα επηρεάζει.

Asexuality

Μπορούμε να μάθουμε πολλά για την οικειότητα, αν καταλάβουμε πως τα asexual ζευγάρια μένουν μαζί, χωρίς το σεξ να τα συνδέει.

Για παράδειγμα, η Ζέτα μας περιέγραφε παλιότερα: «Μπορεί ας πούμε να βιώνω πολύ μεγάλες περιόδους ασεξουαλικότητας, να μην σκέφτομαι καν το σεξ, να μην αισθάνομαι κάποια τέτοιου είδους ανάγκη από τη μέση και κάτω. Όταν ερωτεύομαι, βρίσκομαι στο graysexuality. Δεν είναι ότι θέλω να κρατήσω τον εαυτό μου για εκείνον ή για εκείνη που θα ερωτευτώ, αλλά αν δεν υπάρχει συναίσθημα αισθάνομαι άσχημα όταν με ακουμπούν με αυτή την πρόθεση και δυσφορώ». Υπάρχει επίσης τόση παραπληροφόρηση εκεί έξω για το σεξ και αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν ανθυγιεινές σχέσεις εξαιτίας αυτού. Για παράδειγμα, το να πιστεύει κανείς ότι το σεξ πρέπει να είναι πάντα αυθόρμητο.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να βρείτε ένα σύντροφο που καταλαβαίνει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, ανεξάρτητα από το ποιες είναι αυτές. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι απαραίτητη για κάθε ρομαντική και σεξουαλική σχέση.

Ετικέτες:

#σεξ
loading...

Κάντε Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *