04/Μαρ/21
Lockdown: Κάνουμε λιγότερο ή περισσότερο σ3ξ εν μέσω πανδημίας; Έρευνα απαντά

Lockdown: Κάνουμε λιγότερο ή περισσότερο σ3ξ εν μέσω πανδημίας; Έρευνα απαντά

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας, από τις κοινωνικές συναναστροφές, τα επαγγελματικά, τα οικονομικά και, όπως φαίνεται, και τη σ3ξουαλική ζωή. Πόσο μας επηρέασε το lockdown; Βρετανοί επιστήμονες δίνουν την απάντηση…

Η σκιά του lockdown έπεσε και στη σ3ξουαλική ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Sεx Research. Τα ευρήματα προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρα που στο πλαίσιο της προστασίας από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 επέβαλε τον Μάρτιο του 2020 μέτρα που απαγόρευαν ακόμη και τη συνάντηση ανθρώπων που δεν συγκατοικούσαν, ποινικοποιώντας ουσιαστικά το σ3ξ μεταξύ όσων δεν μοιράζονταν την ίδια στέγη.

Το μέτρο που έπληξε δυσανάλογα τους νεότερους Βρετανούς μελέτησαν για τις επιπτώσεις τους στη σ3ξουαλική ζωή και ευημερία ο Mark McCormack, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Roehampton, και ο Liam Wignall, Λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Bournemouth.

Στη μελέτη συμμετείχαν 565 Βρετανοί ηλικίας 18-32 ετών μέσα από έναν ιστότοπο εύρεσης εθελοντών για μελέτες, οι οποίοι ερωτήθηκαν τον Μάιο του 2020, οπότε έπαυσε το αυστηρό απαγορευτικό μέτρο, σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε το lockdown στις σ3ξουαλικές επαφές, την αυτοϊκανοποίηση και την παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, καθώς και στη συνολική υγεία και ευημερία τους πριν και μετά την απαγόρευση.

Συγκριτικά με τα ποσοστά πριν την επιβολή της απαγόρευσης, όλες οι παραπάνω σ3ξουαλικές δραστηριότητες κατέγραψαν μείωση, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στις σ3ξουαλικές επαφές με πάνω από ένα τέταρτο (25,5%) να τις διακόπτει εντελώς τη δραστηριότητα κατά το lockdown.

Για όσους συνέχισαν τις τρεις σ3ξουαλικές πρακτικές, παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις: πάνω από το ένα τέταρτο (26%) αυνανιζόταν συχνότερα, 20% είχε περισσότερες σ3ξουαλικές επαφές με τον/την σύντροφό τους και 20% επιδόθηκε σε συχνότερη παρακολούθηση πορνό. Ωστόσο, το ένα τρίτο έκανε λιγότερο σ3ξ, ένα τέταρτο αυτοϊκανοποιούνταν και το ένα πέμπτο του συνόλου (22%) μείωσε τον χρόνο παρακολούθησης ταινιών ενήλικου περιεχομένου.

Αναφορικά με το προφίλ των συμμετεχόντων, άνδρες σε μόνιμη σχέση και κυρίως μη ετεροφυλόφιλοι είχαν περισσότερες πιθανότητες αυξημένης σ3ξουαλικής δραστηριότητας.

Για τις γυναίκες, η ερωτική επιθυμία ήταν συνολικά μικρότερη συγκριτικά με των ανδρών, και ακόμα χαμηλότερη στη διάρκεια του lockdown. Οι γυναίκες που απολάμβαναν περισσότερο το περιστασιακό σ3ξ ανέφεραν σοβαρότερες επιπτώσεις του lockdown στην ευημερία τους.

Το τελευταίο στοιχείο έρχεται προς επίρρωση του συμπεράσματος ότι τα απαγορευτικά μέτρα επηρέασαν δυσανάλογα διάφορες ομάδες ανθρώπων. Η αύξηση των σχετικών με το νοικοκυριό υποχρεώσεων και του άγχους πιθανότατα εξηγεί και τη μείωση της σ3ξουαλικής επιθυμίας και αίσθηση ευημερίας στις γυναίκες.

Η επόμενη ημέρα

Οι ερευνητές επεσήμαναν τη θετική επίδραση της τακτικής σ3ξουαλικής επαφής στην ψυχική και σωματική υγείας. Το σ3ξ αποτελεί βασικό συστατικό στη ζωή των ανθρώπων και ενίοτε, κομμάτι της ταυτότητας.

Οι συνέπειες της πανδημίας της COVID-19 στη σ3ξουαλικότητα έλαβαν ανησυχητικές διαστάσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότερες υπηρεσίες σ3ξουαλικής υγείας και αναπαραγωγής περιορίστηκαν ή έκλεισαν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσβαση σε μέσα αντισύλληψης όπως προφυλακτικά διακόπηκε για τον νεαρό πληθυσμό στο πλαίσιο του lockdown ενώ αρκετοί δεν είχαν δυνατότητα ελέγχου για αφροδίσια νοσήματα.

Για τους παραπάνω λόγους οι ειδικοί τονίζουν πως η ερωτική ζωή των πολιτών είναι μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν από τις κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την πανδημία, ιδίως ενόψει της εξόδου από τον αγώνα με τον κορωνοϊό.

Κάντε Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *