04/Απρ/21
Σ3ξ

Σ3ξ, καλό φαγητό και δύο ακόμη «φάρμακα» για γερό μυαλό

Ο καθηγητής James Goodwin, νευρολόγος και συγγραφέας του νέου βιβλίου “Supercharge Your Brain: How To Maintain A Healthy Brain Throughout Your Life” περιγράφει στον Independent 4 απλούς τρόπους για να διατηρήσει κανείς μια καλή εγκεφαλική υγεία.

Ο Goodwin είναι ειδικός σύμβουλος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Υγεία του Εγκεφάλου και κατέχει έδρα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Exeter.

1. Βάλτε την κίνηση στην καθημερινότητά σας

‘Ερευνες δείχνουν οτι η τακτική άσκηση αναζωογονεί όχι μόνο το σώμα αλλά και τον εγκέφαλο.

Τριάντα λεπτά άσκησης μέτριας έντασης, ιδανικά πέντε μέρες την εβδομάδα, αποδίδουν τα μέγιστα οφέλη για την εγκεφαλική υγεία.

Αντίθετα, όσο περισσότερο καθόμαστε, τόσο πιο γρήγορα θα γεράσει το μυαλό μας. Όσοι κάνουν καθιστική ζωή λόγω της δουλειάς τους, θα πρέπει ανά 20 λεπτά να σηκώνονται ναπό την καρέκλα και να κινούνται για λίγη ώρα.

2. Κοινωνικοποιηθείτε

Η παρούσα συγκυρία δεν βοηθάει, όμως οι κοινωνικές επαφές έχουν μεγάλα οφέλη για τον εγκέφαλό μας.

Ο Goodwin υποστηρίζει ότι η μοναξιά κάνει το ίδιο κακό στην υγεία μας όσο 15 τσιγάρα την ημέρα ή ένα μπουκάλι βότκα και ότι οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με τους κοινωνικούς.

«Μια 12ετής μελέτη διαπίστωσε ότι οι μοναχικοί έχουν 20% ταχύτερο ρυθμό πτώσης της εγκεφαλικής τους λειτουργίας», λέει ο καθηγητής.

3. Κάντε σ3ξ 

Σύμφωνα με τον Goodwin, η συχνή σ3ξουαλική δραστηριότητα – κατά προτίμηση με έναν σταθερό σύντροφο – είναι επωφελής για τον εγκέφαλο, αφού φαίνεται να προάγει τη μνήμη, την λεκτική ευχέρεια και τις μαθηματικές δεξιότητες.

Μελέτη σε πειραματόζωα, έδειξε αύξηση των εγκεφαλικών κυττάρων στα αρσενικά που έκαναν σ3ξ. Στα πιο ηλικιωμένα, μάλιστα, το σ3ξ φάνηκε ότι μπορεί σε ενα βαθμό να αναστρέψει την εγκεφαλική γήρανση!

4. Φάτε καλά

Η βιταμίνη Β12, η ​​βιταμίνη D, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι κατά τον καθηγητή Goodwin η «χρυσή πεντάδα» της διατροφής για καλή εγκεφαλική υγεία.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, βγείτε για λίγο στον ήλιο για να παράξετε βιταμίνη D και όλα θα πάνε καλά με το μυαλό σας!

Για να έχουν βέβαια, αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν τρόπο ζωής και να υιοθετούνται περιστασιακά.

loading...

Κάντε Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *