22/Οκτ/22
Ποιοι είναι οι βασικότεροι λόγοι αποφυγής του σ3ξ...

Ποιοι είναι οι βασικότεροι λόγοι αποφυγής του σ3ξ…

Το σ3ξ αδιαφιλονίκητα είναι μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου και επηρεάζει σημαντικά την ευημερία του. Παράλληλα η σ3ξουαλικότητα είναι μέρος της ταυτότητας του ατόμου και αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής. Ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι περνούν κάποιο μέρος της ενήλικης ζωής τους απέχοντας από κάθε σ3ξουαλική δραστηριότητα. Η αποφυγή του σ3ξ μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη συναισθηματική δυσφορία, τη ντροπή και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση τόσο για τα άτομα που το αποφεύγουν όσο και για τους συντρόφους τους.

Ακριβώς επειδή τόσο η κοινωνία όσο και η επιστημονική έρευνα επικεντρώνονται κυρίως στα σ3ξουαλικά ενεργά άτομα, η διαθέσιμη γνώση αναφορικά με εκείνα που αποφεύγουν το σ3ξ είναι περιορισμένη. Ερευνητές ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως ο Alfred Kinsey ωστόσο έχουν καταγράψει ενδιαφέροντα ευρήματα αναφορικά με τους λόγους αποφυγής του σ3ξ.

Ένα από τα βασικά ευρήματα του Alfred Kinsey ήταν ότι το 19% των ενηλίκων δεν κάνουν σ3ξ. Σημαντικές διαφορές παρατηρηθήκαν ανάμεσα στα δύο φύλα και ανάμεσα σε έγγαμους και άγαμους. Οι παντρεμένοι άνδρες είχαν τη μικρότερη πιθανότητα σ3ξουαλικής αποχής για μεγάλη χρονική περίοδο. Άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι γυναίκες αποφεύγουν το σ3ξ συχνότερα από τους άνδρες. Το ποσοστό των γυναικών που αποφεύγουν το σ3ξ για μεγάλο διάστημα της ζωής τους φτάνει το 40% με τα πιο συχνά αίτια να είναι η μειωμένη libido και ο πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής. Οι σχετικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα μάλιστα φαίνεται να ξεκινούν από πολύ νωρίς, αφού ήδη από την εφηβεία οι έφηβες απέχουν περισσότερο από το σ3ξ σε σχέση με τους άρρενες συνομηλίκους τους.

Πολύ συχνά η αποφυγή της σ3ξουαλικής δραστηριότητας ιδίως στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με ιστορικό παιδικής σ3ξουαλική κακοποίησης. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα μπορεί να φοβάται ότι η σ3ξουαλική δραστηριότητα θα βλάψει το έμβρυο ή θα προκαλέσει αποβολή. Στην περίπτωση των ανδρών οι πιο συχνοί λόγοι αποφυγής του σ3ξ είναι η στυτική δυσλειτουργία, κάποιο χρόνιο νόσημα ή η αδυναμία εύρεσης συντρόφου.

Συνολικά η σχετική έρευνα, ωστόσο, έχει εντοπίσει ότι και για τα δύο φύλα ο βασικός λόγος αποφυγής του σ3ξ είναι κάποιο πρόβλημα υγείας. Ιδιαίτερα οι ασθενείς με καρδιακά και αγγειακά νοσήματα αποφεύγουν το σ3ξ γιατί φοβούνται ότι θα υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης τα νοσήματα που προκαλούν χρόνιο πόνο μειώνουν την ευχαρίστηση που μπορεί κανείς να αντλήσει από τη επαφή, καθώς επίσης περιορίζουν τις σ3ξουαλικές στάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Ο χρόνιος πόνος συνήθως προκαλεί άγχος και κατάθλιψη που επηρεάζουν τη σ3ξουαλική δραστηριότητα. Την επηρεάζουν επίσης, κάποια από τα φάρμακα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του.

Σημαντική μείωση της σ3ξουαλικής δραστηριότητας έχει βρεθεί ότι επιφέρουν και τα μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Συνήθως συνδέονται με κακή εικόνα σώματος και περιορίζουν σημαντικά την έκφραση και διεκδίκηση της σωματικής οικειότητας.

Παράγοντες που σχετίζονται επίσης με την αποφυγή του σ3ξ είναι η κακή ποιότητα ύπνου, ο εθισμός και η κατάχρηση ουσιών, καθώς και η λήψη κάποιων αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων. Τέλος τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες καθώς και τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης και στα δύο φύλα μπορεί επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Πολύ σημαντικός λόγος αποφυγής του σ3ξ και για τα δύο φύλα είναι και η ηλικία, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι νιώθουν ντροπή ή ενοχή και δεν διεκδικούν τη σ3ξουαλική επαφή. Σύμφωνα με συχνές απαντήσεις σε επαγγελματίες υγείας που ρωτούν σχετικά με την σ3ξουαλική δραστηριότητα, η σ3ξουαλική επαφή αποφεύγεται για λόγους θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς και κυρίως εξαιτίας περιορισμένου ελεύθερου χρόνου. Δυστυχώς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι επαγγελματίες υγείας δεν αναφέρονται στο ζήτημα της σ3ξουαλικότητας.

Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλοί ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από μια συζήτηση με τον ιατρό τους. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με αρθρίτιδα χρειάζονται συμβουλές και καθοδήγηση προκειμένου να καταφέρουν να έχουν μια ανώδυνη σ3ξουαλική επαφή που θα τους προσφέρει ευχαρίστηση, διαφορετικά θα καταλήξουν να αποφεύγουν το σ3ξ, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.  Είναι πολύ σημαντικό οι ιατροί να βοηθήσουν τους ασθενείς τους ώστε να μην αντιμετωπίζουν το σ3ξ ως ταμπού και να εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Οι πιο συχνοί λόγοι αποφυγής του σ3ξ σχετίζονται με περιορισμούς του σώματος. Η καλή συνεργασία λοιπόν του ασθενή με τον επαγγελματία υγείας μπορεί να του δώσει  τη δυνατότητα να απολαμβάνει και πάλι από τη σ3ξουαλικότητα του.

Βρείτε μας εδώ:

https://www.facebook.com/HotNewsGreece

https://www.instagram.com/hotnewsgr/

Πηγή: zougla

loading...

Κάντε Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *