in

Μεταδίδεται ο κορονοϊός με το σεξ;

Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Η αγάπη, η οικειότητα, η αγκαλιά παίζουν σημαντικό ρόλο στις υγιείς σχέσεις από την παιδική ακόμη ηλικία.

Σωματική, ψυχική αλλά και πνευματική ευεξία εναρμονίζονται σε μια ολοκληρωμένη σεξουαλικότητα γεμάτη αυτοπεποίθηση. Για να απολαμβάνουμε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι απαραίτητη η σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση καθώς και να γνωρίζουμε τους κινδύνους που την απειλούν. 

Όλες οι κοντινές επαφές, 6 έως 2 μέτρων, με άτομα θετικά στον κορωναϊό μας εκθέτουν στον κίνδυνο να κολλήσουμε ανεξαρτήτου σεξουαλικής επαφής. Ο ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν κάποιος που νοσεί ή είναι θετικός  βήχει, φτερνίζεται ή ακόμη και όταν μιλάει. 

Σαφώς και η σεξουαλική επαφή δεν εξαιρείται αυτού του κινδύνου. Οι θετικοί στον κορωναϊό μπορούν να μεταφέρουν τα μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια στο δέρμα αλλά και στα προσωπικά αντικείμενα. Ο σύντροφος θα μπορούσε να κολλήσει τον ιό απλά αγγίζοντας τα αντικείμενά μας αλλά και εμάς τους ίδιους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες που να πιστοποιούν τη μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής, μέσω σπέρματος ή κολπικών υγρών, σύμφωνα με την Μayo Clinic, αλλά ιός έχει ανιχνευτεί στο σπέρμα ατόμων που νοσούν ή βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης.

Εάν βέβαια ένας από τους συντρόφους είναι θετικός στον κορωναϊό θα πρέπει να τηρείται απόσταση ασφαλείας και να αποφεύγεται κάθε είδους σεξουαλική δραστηριότητα. 

Μετάδοση του ιού μέσω του φιλιού

Το φιλί, το οποίο θεωρείται βασικό συστατικό της σεξουαλικής δραστηριότητας και της ερωτικής συνεύρεσης εγκυμονεί κινδύνους. 

Με το φιλί αγγίζουμε βαθιά στοιχεία της προσωπικότητας του άλλου, χαλαρώνουμε αλλά και συντονιζόμαστε ερωτικά με το σύντροφό μας.

Μια συνήθεια που καθιερώθηκε ως βασικό στοιχείο του δυτικού πολιτισμού εδώ και 2000 χρόνια, σήμερα βρίσκεται υπό περιορισμό λόγω Covid-19.  

Ακόμη και το ζεστό φιλί στα χείλη που δείχνει φροντίδα, αγάπη, παρουσία, αποφεύγεται συστηματικά. Στην εποχή της μάσκας τα φιλιά καθώς και οι αγκαλιές μπαίνουν σε καραντίνα με μόνο αντίδοτο τον εμβολιασμό.

Εμβόλιο και σεξ

Τα πράγματα είναι καλύτερα για τους εμβολιασμένους. Σύμφωνα με το Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ, οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό θα μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες  και δε θα υποχρεώνονται να φορούν τη μάσκα, εκτός και εαν η χρήση της επιβάλλεται από την πολιτεία.

Τα άτομα που έχουν συμπληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό λοιπόν, μπορούν να ανακτήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα δύο εβδομάδες μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Εάν όμως δεν έχετε εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώσατε τον εμβολιασμό σας θα πρέπει να αποφεύγετε τις σεξουαλικές επαφές, να διατηρείτε τις αποστάσεις με τους άλλους και να λάβετε υπόψιν σας τις παρακάτω οδηγίες:

  • Ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων
  • Αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές με συντρόφους που παρουσιάζουν συμπτώματα Covid-19
  • Αποφεύγετε το φιλί
  • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά
  •  Χρησιμοποιείτε μάσκα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • Πλένετε τα χέρια σας και κάντε ντουζ πριν και μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα
  • Χρησιμοποιείτε ειδικά μαντιλάκια περιποίησης και φροντίδας των ευαίσθητων περιοχών

Το εμβόλιο λοιπόν για άλλη μια φορά ανοίγει τους δρόμους της ελευθερίας και της ανάκτησης ατομικών δραστηριοτήτων και συνηθειών που λόγω κορωναϊού είχαν μπει στην κατάψυξη!! 

Απλά, καθημερινά πράγματα που αναγκαστήκαμε να στερηθούμε ή και να περιορίσουμε τώρα μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά μας επιστρέφοντάς μας τη μαγεία των στιγμών. 

What do you think?

Written by aris

Author of hot-news.gr- Only hot vibes

Οργή με Ισπανό influencer: «Δεν χρησιμοποιώ προφυλάξεις στο σεξ, λέω στις γυναίκες πως είμαι στείρος»

Απίστευτη δήλωση Γεωργιάδη: «Ο μη εμβολιασμός είναι ένας σπουδαίος λόγος για απόλυση»