21/Οκτ/22
Η εύρεση συντρόφου μέσω διαδικτύου αυξάνει την πιθανότητα μη ασφαλούς σ3ξ

Η εύρεση συντρόφου μέσω διαδικτύου αυξάνει την πιθανότητα μη ασφαλούς σ3ξ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of S3xual Medicine, τα άτομα που γνωρίζουν τους σ3ξουαλικούς συντρόφους τους διαδικτυακά είναι πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνη σ3ξουαλική συμπεριφορά.

Τα τελευταία χρόνια το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν τις γνωριμίες ατόμων και τη σύναψη σ3ξουαλικών σχέσεων. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αναδείξει τη σύνδεση μεταξύ της διαδικτυακής γνωριμίας και της επικίνδυνης σ3ξουαλικής δραστηριότητας, μια ομάδα ερευνητών εντόπισε την ανάγκη περεταίρω διερεύνησης της σχέσης αυτής ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα 9575 σουηδών ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν σε μια μεγάλη έρευνα για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 16-84 και το 60% ήταν γυναίκες. Από το σύνολο των γυναικών το 1% και 5% δηλώσαν αντίστοιχα ομοφυλόφιλες και αμφιφυλόφιλες. Τα ανάλογα ποσοστά στους άνδρες ήταν αντίστοιχα 2% και 3%. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν ετεροφυλόφιλοι. Όλοι συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία και συμπεριφορά.

Συνολικά το 7% των γυναικών και το 11% των ανδρών ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για να γνωρίσουν σ3ξουαλικούς συντρόφους. Η πρακτική ήταν πιο συχνή στους νεότερους και ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 16-29 και λιγότερο δημοφιλής στην ομάδα 45-64. Σχεδόν το 14% των ανδρών ηλικίας 30-44 είχε γνωρίσει σύντροφο διαδικτυακά.

Το υψηλότερο ποσοστό διαδικτυακής εύρεσης σ3ξουαλικού συντρόφου εντοπίστηκε στους ομοφυλόφιλους άνδρες ηλικίας 30-44. Πιο συγκεκριμένα τα 2/3 των ανδρών αυτής της ομάδας χρησιμοποιούσαν αυτή την πρακτική. Παράλληλα οι ομοφυλόφιλες γυναίκες ήταν 4 φόρες πιο πιθανό να αναζητήσουν σύντροφο διαδικτυακά σε σύγκριση με τις ετεροφυλόφιλες.

Η διαδικτυακή εύρεση σ3ξουαλικών συντρόφων σχετιζόταν επίσης με επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό, της σ3ξουαλικής επαφής επί πληρωμή και της συχνής εναλλαγής συντρόφων.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα σε καμπάνιες για τη δημόσια υγεία και ειδικά για τους άνδρες 30-44 οι όποιοι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι λιγότερο πιθανό να απευθυνθούν σε επαγγελματίες σεξουαλικής υγείας και να κάνουν προληπτικούς ελέγχους. Προτείνουν μάλιστα ότι οι καμπάνιες για τα άτομα με μη ετεροφυλόφιλο σ3ξουαλικό προσανατολισμό θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία εάν διεξαχθούν διαδικτυακά.

Οι ερευνητές ωστόσο αναφέρουν και κάποιους περιορισμούς της μελέτης όπως ότι δεν ήταν γνωστός ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι ικανά να τεκμηριώσουν μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στη διαδικτυακή εύρεση συντρόφου και την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά.

Βρείτε μας εδώ:

https://www.facebook.com/HotNewsGreece

https://www.instagram.com/hotnewsgr/

Πηγή: Ζούγκλα

loading...

Κάντε Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *